Kwaliteitsmanagement
Kwaliteitsmanagement is een belangrijk onderwerp binnen de fysiotherapie. Ont-zorg kan u hiertoe een helpende hand bieden. Wij kunnen u ondersteunen en begeleiden op het gebied van intervisie en de eisen die het Keurmerk Fysiotherapie en KNGF stelt aan de praktijk en de therapeut. Denk hierbij ook aan de dossiervorming inclusief de metingen die moeten voldoen aan de voorwaarden van het Keurmerk Fysiotherapie en KNGF.
Ont-zorg kan u ook begeleiden in het traject van het behalen van een HKZ-certificaat
Wat is een HKZ-certificaat?
De wetgever eist in de Kwaliteitswet Zorginstellingen en in de wet BIG, van zorgaanbieders dat zij de kwaliteit van de zorg systematisch moeten bewaken, beheersen en eventueel verbeteren. De Stichting HKZ heeft sectorspecifieke normen ontwikkeld om hier in de praktijk invulling aan te geven. Het belang van kwaliteitszorg wordt steeds meer onderstreept door cliëntorganisaties en zorgverzekeraars. Daarom is het opzetten van een kwaliteitszorgsysteem een must. Een HKZ-certificaat maakt zichtbaar dat het kwaliteitsmanagementsysteem voldoet aan de eisen die door de sector zelf zijn vastgesteld. Het hoofddoel van deze normeringsinstantie is het continue verbeteren van de zorg.
+10 jaar ervaring als fysiotherapeut en praktijkhouder
Compleet & Modulair Dienstenpakket
Fysiotherapie
Meer efficiency,
Meer kwaliteit,
Minder Kosten!
Hoe krijg ik een certificaat?
Het certificaat wordt afgegeven, als de certificerende instelling beoordeelt dat het kwaliteitssysteem van een instelling voldoet aan de vooraf vastgestelde HKZ-normen. Dit is gebonden aan een aantal strikte regels. De certificatie-audit wordt uitgevoerd door tenminste een lead-auditor en een materiedeskundige, die inhoudelijk goed op de hoogte zijn van het betreffende vakgebied. Hierdoor wordt gewaarborgd dat de toets goed wordt uitgevoerd en dat rekening wordt gehouden met de situatie van de professional binnen de instelling.
Geldigheidsduur
Als uit de audit blijkt dat de organisatie aan de normen voldoet, geeft de Certificerende Instantie (CI) een HKZ-certificaat af. Het certificaat heeft een geldigheidsduur van 3 jaar en jaarlijkse, tussentijdse toetsing is verplicht. Na drie jaar vindt hercertificatieplaats.
Tussentijdse tekortkoming
In iedere organisatie komen punten ter verbetering voor. Het is sterk afhankelijk van de aard van de geconstateerde tekortkomingen, welke acties door de CI worden genomen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld besluiten een korte termijn audit uit te voeren, naar aanleiding van gemelde klachten door cliënten over de instelling. Ook kan een certificaat worden geschorst. Als uiterste maatregel kan een certificaat worden ingetrokken. Dit gebeurt wanneer de problemen die tot de schorsing hebben geleid, niet worden opgelost binnen de vastgestelde termijn of wanneer incidenten blijken te duiden op structurele problemen in de organisatie..
Certificatie
Bij certificatie toetst een onafhankelijke certificerende instelling of het kwaliteitssysteem van een organisatie voldoet aan vooraf vastgestelde eisen. Hiermee wordt een strikte scheiding gerealiseerd tussen de partij de normen vastlegt (HKZ) en de toetsende instantie (de certificerende instelling). Deze scheiding is de basis voor een onafhankelijke en betrouwbare toetsing.
Voor veel praktijken is het belang van kwaliteit wel duidelijk, maar waar moet je beginnen?
Ont-zorg kan de praktijk ondersteunen in het traject om de HKZ-norm te behalen:
De praktijk krijgt toegang tot het digitale kwaliteitshandboek waarin beschreven staat waar minimaal aan voldaan moet worden.
Begeleidt u in het traject naar de audit
Begeleiding is zowel online als op locatie
De structuur en beschrijvingen in het kwaliteitshandboek en de begeleiding maken het voor de praktijk op eenvoudige wijze mogelijk te komen tot een werkbaar kwaliteitsmanagementsysteem.
Belangstelling? Neem contact op voor een afspraak of bel voor meer informatie. Telefoon: 085 792 50 40 of stuur een e-mail naar [email protected]